Narancsos gyűrűk
Hozzávalók
- A mázhoz
0,5 dl narancslé
15 dkg porcukor
- A tésztához
10 dkg mandula
3 dkg étkezési keményítő
15 dkg finomliszt
1 db tojás
1 db narancs reszelt héja
1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
10 dkg kristálycukor
15 dkg Rama
Elkészítés
1.A mandulát pár percre forró vízbe tesszük, leszűrjük és lehéjazzuk. Sütőben megszárítjuk (kb. 10 perc) és durvára vágjuk.
2.Habosra keverjük a Ramát, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat és addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. Hozzáadjuk a tojást és jól összekeverjük. A lisztet az étkezési keményítővel és a mandulával együtt lassan, a keverőgép legalacsonyabb fokozatán elkeverjük.
3.A tésztával megtöltünk egy nyomózsákot, amelyre csillag formájú kinyomót helyezünk és a sütőpapírral bélelt sütőlemezre gyűrűket nyomunk. Előmelegített sütőben 180 °C-nál 13 percig sütjük. A gyűrűket kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
4.A kihűlt gyűrűket bekenjük a cukormázzal, amelyet porcukorból és narancsléből készítünk úgy, hogy addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk.
5.Hagyjuk, hogy a máz megkeményedjen. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.
Kókuszos süti
Hozzávalók
- A kókuszos réteghez
25 dkg Rama
30 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék + 5 dkg a szóráshoz (kb)
- Eszközigény
2 közepes keverőtál, folpack, nyújtófa, (nyújtódeszka), fakanál, különböző kiszúró formák
- A kakaós réteghez
50 dkg háztartási keksz
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 1/2 dl Rum Aroma
10 dkg porcukor
Elkészítés
1.A kekszet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a kakaót, a cukrot, a rumot és annyi vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk.
2.Egy másik tálban a margarint habosra keverjük a porcukorral - akkor jó, ha a margarin kivilágosodott, illetve ha belekóstolunk, és már nem ropog fogunk alatt a cukor (kóstolással óvatosan, el ne fogyjon!). Ezután hozzáadjuk a 20 dkg kókuszreszeléket.
3.Nyújtódeszkára (ha nincs, lehet az asztalon is, de fontos, hogy tiszta legyen) folpackot terítünk, megszórjuk kókuszreszelékkel. Erre azért van szükség, hogy majd jobban elváljon a süti a fóliától.
4.A kakaós masszát három egyenlő részre osztjuk. Ezeket kb. fél centi vastagra, és téglalap alakúra fogjuk nyújtani. Ha kinyújtottuk az első lapot, rákenjük a kókuszos krém felét. Kinyújtjuk a második kakaós lapot és az előzőek tetejére helyezzük, majd rákenjük a maradék fehér keveréket és lefedjük a harmadik lappal. A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.
5.Ha ragadna, hűtőbe tesszük. (Célszerű egy nappal korábban összeállítani a rétegeket, lehűteni és csak másnap kiszaggatni.) Egy szív alakú kiszúró formával kiszaggatjuk. Célszerű korábban összeállítani a lapokat és egy éjszakát hűteni.